Egan Bernal neemt optie op eindwinst Ronde van Californië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Egan Bernal is de nieuwe leider van de Ronde van Californië (WorldTour). De piepjonge Colombiaan van Team Sky won vannacht Belgische tijd de tweede etappe, een bergrit van 157 kilometer met aankomst bergop op Gibraltar Road, voor de Pool Rafal Majka en de Brit Adam Yates. In de aanloop naar de klim buiten categorie van Gibraltar Road werd het peloton al afgemat door vier beklimmingen van derde categorie. Daar streed een vroege vlucht met de Cubaan Ruben Companioni, de Canadees Adam De Vos en de Australiër Jonathan Clarke voor de punten. Die drie werden gegrepen in de aanloop naar de slotklim, die twaalf kilometer voor de finish begon.

Op Gibraltar Road moest gele trui Fernando Gaviria, de winnaar van de openingsetappe, net als de andere sprinters snel afhaken. Voorin zorgde vooral Team Sky op de steilste stroken tot tien procent voor de uitdunning, met de jonge Brit Tao Geoghegan Hart in een erg opvallende rol in dienst van zijn Colombiaanse klimmer Egan Bernal. De Belg Laurens De Plus was één van de renners die het langste kon aanhaken in de kopgroep van een vijftiental klassementsrenners.

Twee kilometer voor de top trok Bernal ten aanval met een stevige versnelling. Niemand kon de 21-jarige Colombiaanse klimsensatie volgen. De renner die het meeste weerwerk bood, was de verbazende Antwan Tolhoek. Maar in extremis zag de 24-jarige Nederlander nog Majka (tweede op 0:21) en Yates (derde op 0:25) voorbijkomen. Tolhoek was vierde, Daniel Felipe Martinez vijfde. Beste Belg Laurens De Plus werd elfde.

In het klassement heeft Bernal nu 25 seconden voorsprong op Majka en 31 op Yates. Hij is bovendien ook de nieuwe leider van het punten-, berg- en jongerenklassement in Californië. Eerder dit jaar gooide Bernal hoge ogen door tweede te worden in de Ronde van Romandië, waar hij ook zegevierde in een tijdrit, en door in eigen land het eindklassement van de Colombia Oro y Paz en het nationaal kampioenschap tijdrijden te winnen.

De Ronde van Californië eindigt zaterdag. Vandaag krijgt het peloton een rit van 197 kilometer voor de wielen tussen King City en Laguna Seca, met aan het eind enkele stevige hellingen.

Bron: Belga