Arabische Liga roept Internationaal Strafhof op om "misdaden van Israël" te onderzoeken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Arabische Liga heeft de openbare aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag opgeroepen om zo snel mogelijk een onderzoek te beginnen "naar de misdaden van de Israëlische bezetter" tegen de Palestijnen. "Israël is een onderdrukkende en moorddadige entiteit en zijn politici en militairen moeten voor het Internationaal Strafhof worden gebracht", zei Amjad Shamoet, de voorzitter van de permanente mensenrechtencommissie van de Pan-Arabische organisatie. De Israëlische troepen hebben gisteren 60 Palestijnse manifestanten gedood en meer dan 2.700 anderen verwond langs de grens met Gaza.

De oproep is gelanceerd daags na een spoedvergadering van de Arabische Liga over de "illegale" beslissing van Washington om de Amerikaanse ambassade in Israël over te brengen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Gisteren was de meest bloedige dag in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds de oorlog van de zomer 2014 in de Gazastrook en viel samen met de inhuldiging van de VS-ambassade in Jeruzalem. Het statuut van Jeruzalem is een van de meest gevoelige kwesties in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Israël beschouwt wars van het internationaal recht Jeruzalem als zijn onverdeelde hoofdstad, terwijl de Palestijnen Oost-Jeruzalem claimen als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Bron: Belga