VN-comité hekelt "disproportioneel gebruik van geweld" door Israël

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een VN-comité belast met de strijd tegen racisme roept Israël op om "onmiddellijk" te stoppen met het "disproportionele" gebruik van geweld tegen Palestijnse betogers in de Gazastrook. In een geschreven verklaring eist het comité dat Israël onmiddellijk een einde maakt aan het geweld tegen de Palestijnen, "af te zien van elke actie die nieuwe slachtoffers zou kunnen maken en garanderen dat de Palestijnse gewonden een snelle en ongehinderde toegang krijgen tot medische verzorging".

De 18 onafhankelijke experten van het comité, dat bij het bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN behoort, zijn "erg bezorgd door het feit dat de talrijke overleden of gewonde mensen geen imminente dreiging leken te vertegenwoordigen" op het ogenblik dat ze werden geraakt.

Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch (HRW), zei op Twitter dat een Israëlische legerfunctionaris heeft bevestigd dat de Israëlische sluipschutters met scherp schieten en niet met rubberkogels. "Gerechtvaardigd enkel als een laatste redmiddel om een onmiddellijke dodelijke bedreiging te stoppen", aldus Roth.

Bron: Belga