"Straffeloosheid aanpakken cruciaal voor heropbouw samenleving Syrië en Irak"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De strijd tegen straffeloosheid is van groot belang bij de wederopbouw van de samenlevingen in het Midden-Oosten, nu de terreurgroep IS (Islamitisch Staat) er militair zo goed als verslagen is. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaard op de internationale conferentie over de slachtoffers van etnisch en religieus geweld in het Midden-Oosten. Hij pleit er wel voor om daarbij een "evenwicht" met verzoening te hanteren. Reynders zit samen met zijn Libanese ambtgenoot Gebran Bassil in het Egmontpaleis in Brussel de conferentie over het Midden-Oosten voor. De bedoeling van de bijeenkomst is om afspraken te maken over het herstel van de regio. Die wederopbouw moet de gevluchte etnische en religieuze minderheden de kans geven om terug te keren naar hun land. De focus van de conferentie ligt op Irak en Syrië, twee landen waar de terreurgroep IS (Islamitische Staat) tot voor kort nog een belangrijk deel van het grondgebied controleerde.

Reynders wees op het belang van de strijd tegen straffeloosheid. Het opnieuw instellen van een systeem van gerechtigheid wordt als essentieel gezien om ervoor te zorgen dat slachtoffers zich achter de wederopbouw van de staat scharen.

"De misdaden van IS mogen niet ongestraft blijven. Voor het herstel is het cruciaal dat ze verantwoordelijk worden gesteld voor hun misdaden", aldus Reynders. "Maar tegelijkertijd moeten we ook zorgen voor een verzoening, anders wordt het onmogelijk om mensen opnieuw in hetzelfde land te laten samenleven. Het vinden van een evenwicht tussen verzoening en de strijd tegen straffeloosheid vormt dan ook een belangrijke uitdaging."

Tientallen landen en internationale organisaties nemen deel aan de conferentie. Naast België en Libanon hebben onder meer ook Irak, Frankrijk, Armenië, Hongarije, Turkije, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben een regeringsvertegenwoordiger gestuurd. Ook de Russische ambassadeur in België woont de conferentie bij.

bron: Belga