Sam de Verkeersslang overtuigt 170.000 leerlingen om duurzaam naar school te komen

Sam de Verkeersslang overtuigt 170.000 leerlingen om duurzaam naar school te komen

Dit jaar nemen 715 scholen en meer dan 170.000 leerlingen uit het kleuteronderwijs en lager onderwijs deel aan de Samweek (14-18 mei). Dat laat de organisatie voor duurzame mobiliteit Mobiel 21 weten. De leerlingen kunnen punten sparen door op een duurzame manier naar school te komen. Op het einde van de week worden ze beloond als ze hun doel halen. De tiende editie van de campagneweek Sam de Verkeersslang wist 715 scholen te overtuigen. Aan het begin van het schooljaar meldden zich al 651 scholen (169.593 leerlingen) en in de maanden daarna kwamen daar nog 64 scholen bij. Dat is minder dan vorig jaar, toen het ging om bijna 200.000 leerlingen in 915 scholen.

Jan Christiaens van Mobiel 21 wijst erop dat er in de loop van de jaren andere campagnes bijgekomen zijn, zoals het Octopusplan en de Helm op, fluo top-campagne, waardoor scholen meerdere opties hebben.De leerlingen krijgen elke dag een sticker met een bepaalde kleur afhankelijk van de manier waarop ze naar school komen. Die stickers kleven ze op een verkeersslang. Aan het einde van de week worden ze beloond als de slang vol is. Ze moeten bijvoorbeeld een dag geen huiswerk maken of krijgen een iets langere speeltijd.

“De school kan dat zelf invullen”, zegt Laurens Vander Kuylen, projectmedewerker van Mobiel 21. “Die laagdrempeligheid is de troef van de campagne. Het is geen strikt keurslijf, de leerkrachten kunnen er hun eigen invulling aan geven.”

bron: Belga