Ronde van Californië - Fernando Gaviria opent score in Californië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ferando Gaviria heeft zondagnacht Belgische tijd de eerste etappe in de Ronde van Californië (VSt/WorldTour) gewonnen. De Colombiaan van Quick Step Floors sprintte sneller dan Caleb Ewan (Mitchelton-SCOTT) en Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Gaviria is ook meteen de eerste leider. Het peloton werd op dag één in Californië niet al te zeer op de proef gesteld. Op en rond Long Beach stonden 134,5 biljartvlakke kilometers op het programma. Ondanks de sprintvriendelijke omloop geloofden twee renners in hun kansen. De Amerikanen Tanner Putt (United Pro Healthcare) en de Wit-Rus Andrej Krasilnikau (Holowesko-Citadel) trokken op avontuur en verzamelden een maximale voorsprong van ruim 2 minuten.

De sprintersploegen hielden de situatie netjes onder controle en op vijf kilometer van de finish werd het duo bij de kraag gevat. De slotkilometers en sprintvoorbereiding verliepen hectisch. De jonge Belg Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeo) liet zich niet wegdrummen en ging schouder aan schouder met Gaviria, maar de Colombiaan sprintte beduidend sneller en won voor Ewan en Sagan. Marcel Kittel (Katusha) en Alexander Kristoff (Team Emirates) vervolledigen de top vijf. Philipsen was eerste Belg op plek zes. Voor Quick Step Floors is het al de dertigste zege van het seizoen.

Maandag zijn de klassementsmannen meteen aan zet in de Ronde van Californië, de enige Amerikaanse WorldTour-koers op de kalender. Na een geaccidenteerd parcours met vier beklimmingen van derde categorie zorgt de slotklim van Gibraltar Road, 12 kilometer aan 8 procent gemiddeld, voor de climax.

bron: Belga