Quim Torra nieuwe minister-president van Catalonië

Quim Torra nieuwe minister-president van Catalonië

De separatist Quim Torra is vandaag door het parlement in Barcelona verkozen tot nieuwe minister-president van Catalonië. De 55-jarige politicus bereikte in de tweede ronde de benodigde eenvoudige meerderheid van de stemmen. Torra kreeg net als bij de vorige stemronde zaterdag 66 parlementsleden achter zich, 65 tegenstemmen en vier onthoudingen.

Het verschil is dat er zaterdag een absolute meerderheid nodig was en vandaag een eenvoudige meerderheid. De vier parlementsleden van de extreemlinkse separatistische CUP kondigden gisteren aan dat ze zich ook vandaag zouden onthouden en ze maakten daarmee de weg vrij voor de benoeming van Torra tot minister-president.Bij de tweede stemronde tellen de onthoudingen niet mee.

Torra, die net als de afgezette minister-president Carles Puigdemont deel uitmaakt van de partij JuntsXCat, is een nieuwkomer in de politiek. Door hem naar voren te schuiven willen de separatisten een einde maken aan het aanhoudende juridische getouwtrek met Madrid over het leiderschap in Catalonië. Alle vorige kandidaten voor het minister-presidentschap werden namelijk geblokkeerd, omdat het telkens ging om personen die in de gevangenis zaten of in ballingschap verbleven.

bron: Belga