Officiële opening Amerikaanse ambassade overschaduwd door dodelijke protesten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem is deze namiddag officieel geopend. Met de verplaatsing van de ambassade in Israël komt de Amerikaanse president Donald Trump een verkiezingsbelofte na die hij in december maakte. Dit heeft hevig protest opgewekt in de Palestijnse en internationale gemeenschap. De verhuis van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem werd door 128 landen van de 193 van de Verenigde Naties afgekeurd. Enkele landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Turkije, Marokko en Egypte, hebben vandaag publiekelijk hun afkeuring uitgedrukt.

De verontwaardiging en de woede is het grootst bij de Palestijnse gemeenschap. Duizenden manifestanten trokken naar de Gazastrook om tegen de opening te protesteren. Hierbij vielen volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid tot nog toe 52 doden en 2.400 gewonden. Ongeveer de helft van de gewonden zijn beschoten met kogels en ongeveer 750 protestanten zijn besproeid met traangas.

De Palestijnse minister van Gezondheid Djawad Awad beschuldigde Israël van een "slachtpartij op onbewapende manifestanten".

De dag van de opening is de dodelijkste dag in het Israëlisch-Palestijns conflict sinds de oorlog in 2014.

De inwijding van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem concretiseert een van de meest controversiële buitenlandse beleidsbeloften van Donald Trump, ongeacht de internationale afkeuring en Palestijnse verontwaardiging.

In een videobericht, dat werd afgespeeld tijdens de officiële opening, erkende Trump Jeruzalem als de ware hoofdstad van Israël en hoofdstad van het Joodse volk zoals dat in de oudheid was. Hij benadrukte ook dat de Verenigde Staten vrede in de regio nastreven.

De ceremonie van de opening werd ingehuldigd met een speech door Amerikaanse ambassadeur David Friedman. Hij vermeldde in zijn speech dat Amerikaanse wetgevers reeds in 1995 hadden gestemd om de stad te erkennen als de hoofdstad van Israël.

In totaal waren er ongeveer achthonderd gasten aanwezig. Ook Ivanka Trump, dochter en raadgeefster van Donald Trump, was aanwezig samen met Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin.

bron: Belga