Europese Unie roept op tot "grootste terughoudendheid"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Unie heeft Israël en de Palestijnen opgeroepen tot "de grootste terughoudendheid" na de confrontaties aan de grens met de Gazastrook, waarbij al 41 Palestijnen zijn gedood door Israëlisch geweervuur. "Tientallen Palestijnen, onder wie kinderen, zijn gedood en honderden zijn gewond door Israëlische schoten tijdens massale manifestaties aan het grenshek van Gaza. We vragen alle partijen om te handelen met de grootste terughoudendheid om nog meer verlies van mensenlevens te vermijden", zo zei de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie Frederica Mogherini.

De Verenigde Staten huldigden vandaag hun ambassade in Jeruzalem in. President Donald Trump had Jeruzalem in december erkend als hoofdstad van Israël. Dat veroorzaakte zware onrust in de Palestijnse gebieden.

De Palestijnen betogen ook tegen de 70e verjaardag van de staat Israël, en herdenken de Nakba, de vlucht en verdrijving van Arabieren uit Palestina. De voorbije weken werd op vrijdag betoogd, maar deze week is de slotweek van de protesten.

bron: Belga