Douane investeert 1,6 miljoen euro in kader van Stroomplan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De douane heeft voor 1,6 miljoen euro aan aankoopdossiers opgestart in het kader van het Stroomplan in en rond de haven van Antwerpen. Zo kondigt minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan. "Naast de investeringen die de afgelopen jaren reeds gedaan werden, bijvoorbeeld in de scanners, worden er nu extra middelen ingezet om de strijd tegen de drugstrafiek verder te versterken. Er wordt door de douane vooral sterk ingezet op geavanceerde detectiemiddelen", aldus de minister.

Het Stroomplan heeft als doel de drugsproblematiek in en rond de haven van Antwerpen en de daaraan verbonden criminaliteit aan te pakken. De uitvoering van het plan is in handen van een speciale 'taskforce' van de douane, de lokale- en federale politie, de stad Antwerpen, het parket en de sociale inspectie.

De douane voorziet nu een budget van 1,6 miljoen euro om te investeren in hulpmiddelen voor de strijd tegen drugs in en rond de haven van Antwerpen. Een groot deel van het budget wordt besteed aan aangepaste transport- en detectiemiddelen, zoals draagbare spectrometers voor analyse van verdachte substanties en 'handheld systemen' voor inspectie van moeilijk bereikbare plaatsen.

Daarnaast gaat een deel van het bedrag naar persoonlijke en gezamenlijke beschermingsmiddelen voor het veilig betreden van verdachte containers, zoals verluchtingsunits en luchtkappen met compressoren. Eén op de drie containers bevat immers schadelijke gassen.

Voorts wordt nog geïnvesteerd in beveiligde opslag en observatiemiddelen voor in de lucht, onder water en voor elektronisch toezicht/tracking. Zo worden 'smart seals' aangekocht, die aan geselecteerde containers bevestigd kunnen worden om hun traject te kunnen volgen en zo te vermijden dat zij zich niet aanbieden voor scanning.

bron: Belga