Dienstverlening De Lijn van woensdag tot en met zondag verstoord door vakbondsacties

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij vervoersmaatschappij De Lijn is de dienstverlening door vakbondsacties van woensdag tot en met zondag verstoord. Vooral op de stadsnetten wordt hinder verwacht. Op woensdag wordt een eerste test uitgevoerd waarin werkwillige chauffeurs worden ingezet op vooraf bepaalde prioritaire lijnen, aldus De Lijn in een persbericht. Woensdag betogen de vakbonden tegen de pensioenplannen van de regering Michel, van donderdag tot en met zondag staken de socialistische en liberale vakbond tegen de nieuwe structuur van De Lijn.

Woensdag verwacht de directie hinder voor de dienstverlening over het hele net, al zal de grootste hinder voor de steden zijn. Die dag test De Lijn voor het eerst het systeem waarin werkwillige chauffeurs worden ingezet op vooraf bepaalde prioritaire lijnen. Bij de verdeling van die chauffeurs wordt gekeken naar criteria als een goede spreiding van de assen in alle windrichtingen, het aantal reizigers in de spits en welke bestemmingen populair zijn bij de reizigers. Er zijn scenario's uitgetekend volgens het aantal werkwilligen: hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend, hangt af van het aantal chauffeurs dat 's ochtends en 's middags aan de slag gaat.

Ook bij de andere vakbondsacties, van donderdag tot en met zondag, verwacht de directie vooral hinder op de stadsnetten. Omdat de leden van ACV-OD en de onderaannemers op de verpachte lijnen niet mee staken, zullen er wel bussen en trams rijden, maar de precieze impact kan De Lijn nog niet voorspellen. "Doordat de vakbonden hun leden laten kiezen wanneer ze staken, is het onmogelijk te voorspellen hoe groot de gevolgen zullen zijn", klinkt het. Ook enkele bedienden zullen niet aan de slag gaan, waardoor de informatie vanuit de stelplaatsen over de impact op het terrein minder gedetailleerd en volledig zal zijn dan gewoonlijk.

bron: Belga