Bewezen: Songfestival maakt ons gelukkig

Bewezen: Songfestival maakt ons gelukkig
AFP / F. Leong

Nu het Songfestival gedaan is, zullen we met z’n allen minder gelukkig zijn. Tenminste als we de onderzoekers van het Imperial College Londen mogen geloven. Die ontdekten – tot hun eigen verbazing – dat de liedjeswedstrijd een invloed heeft op ons geluksniveau.

De onderzoekers hebben tussen 2009 en 2015 maar liefst 160.000 mensen ondervraagd uit 33 Europese landen. Toevallig vond de enquête elk jaar plaats tijdens de periode van het Songfestival, en dus besloten de onderzoekers voor de grap om te bekijken of het liedjesfestijn een invloed heeft op ons welbevinden. En dat blijkt het geval te zijn.

Lage score maakt ongelukkigInwoners van landen die deelnemen aan het Songfestival zijn gelukkiger dan mensen van landen die niet meedoen. Er worden ook minder zelfmoorden gepleegd in de deelnemende landen. En zelfs de score van een land heeft een effect: als een land goed scoort in de liedjeswedstrijd, zijn de inwoners ook iets meer tevreden met hun leven. Deze editie was dus geen hoogvlieger voor ons geluksgevoel, al blijkt ook dat deelnemen nog altijd beter is dan niet deelnemen voor het nationaal welzijn.

WK voetbal maakt ook blij

De wetenschappers zijn zelf verbaasd over hun resultaten. “Het onderzoek is begonnen als een mop. Maar op zich is het resultaat niet onlogisch: als Engeland het WK voetbal wint, zijn de supporters gelukkig. Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in voetbal, zal je zelf ook gelukkiger worden van alle lachende en vrolijke mensen rondom jou. Je goed voelen is besmettelijk”, zegt onderzoeker Filippos Filippidis bij CNN. Hopen op een goede Waalse inzending volgend jaar dus!