Jupiler Pro League - Club Brugge verovert 15e landstitel na draw bij Standard

Club Brugge heeft zich zondagavond voor de 15e keer in de clubgeschiedenis tot landskampioen gekroond. Daarvoor volstond een 1-1 gelijkspel bij Standard op de negende speeldag in Play-off I. Kostas Laifis opende de score na elf minuten. De gelijkmaker van Jelle Vossen vlak voor rust, goedgekeurd na raadpleging van de videobeelden, zal nog voor heel wat discussie zorgen. Niet verliezen in een uitverkocht en kolkend Sclessin volstond voor Club Brugge om een nieuwe landstitel te vieren. In de zesde ontmoeting dit seizoen tussen beide clubs ging de thuisploeg echter furieus van start. Na elf minuten stond de 1-0 al op het scorebord. Op een hoekschop van Edmilson kopte Luyindama het leer op Horvath, Laifis knikte de bal vervolgens wel in doel.

Standard, dé ploeg in vorm, won in de beginfase de slag om het middenveld. De vinnige Edmilson en Emond bestookten het doel van Horvath, maar de Amerikaan stond pal.

Geleidelijk aan voerden de Bruggelingen de druk op. Vanaken vuurde een gevaarlijk schot af, maar Ochoa pakte uit met een knappe save. Vijf minuten voor rust legde Vossen met het hoofd terug op Wesley, die in twee pogingen de bal niet voorbij de Standard-goalie kreeg.

Drie minuten voor rust bracht Club Brugge dan toch de bordjes in evenwicht. Vossen trapte de gelijkmaker binnen, maar Vormer beroerde de bal in aanloop naar de assist duidelijk met de hand. Ref Bram Van Driessche raadpleegde de videobeelden, maar kende verrassend genoeg toch het doelpunt toe. Mpoku leek nog voor de 2-1 te zorgen, maar hij werd terecht afgevlagd voor buitenspel.

Op het uur kwam Standard goed weg. Cools mocht vrij aanleggen in de zestien van de bekerwinnaar, maar hij mikte op Ochoa. Aan de overzijde deed Edmilson zich opmerken met een gevaarlijk afstandsschot, net uit het kader gehouden door Horvath.

De spanning nam toe en Leko bracht de 41-jarige Simons voor Vossen. De Rouches konden een goed georganiseerd Club Brugge niet meer in verlegenheid brengen en lieten zo voor het eerst in Play-off I thuis punten liggen. Het Brugse feest kon beginnen.

Met nog één speeldag voor de boeg telt Club Brugge 46 punten. Standard blijft tweede met 42 punten, voor Anderlecht (40 ptn). Paars-wit verloor met 1-0 bij AA Gent (36 ptn).