Euromillions Basket League - Limburg United roept Charleroi een halt toe, Oostende zwaar onderuit in Aalst

De 34e speeldag in de Euromillions Basket League stond zondag bol van de verrassingen. Met de play-offs in zicht ging Oostende zwaar onderuit op het parket van Aalstar (90-67). In Hasselt riep Limburg United de zegereeks van Charleroi een halt toe (92-72). Brussels ziet zijn kansen op een zevende plek in rook opgaan na een thuisnederlaag tegen Luik (74-84). Aalstar en BC Oostende hielden in de eerste helft nog gelijk tred. De thuisploeg wandelden met een voorsprong van drie punten de kleedkamers in tijdens de rust (44-41). Na de pauze tapten de "Ajuinen" uit een ander vaatje. Defensief stond de thuisploeg als een huis en er werd veel gescoord vanachter de driepuntlijn. De kustploeg moest in het derde (19-10) en vierde (27-16) kwart de wet van de sterkste ondergaan. Vooral Kellen Dunham (22 punten), die aan 100 procent afwerkte, en Olivier Troisfontaines (16 punten) bleken een gesel voor de titelverdediger, die zijn vijfde nederlaag van het seizoen leed.

Charleroi zakte met een enorme dosis zelfvertrouwen af naar Hasselt. Met zeven overwinning op rij was "le Spirou" de ploeg in vorm. Toch was het Limburg United dat voor eigen publiek enorm sterk begon. De thuisploeg greep Charleroi in het eerste kwart (31-18) meteen naar de keel. In de daaropvolgende bedrijven (19-17, 24-21 en 18-16) consolideerden de Limburgers hun voorsprong. Vooral op Jordan Heath stond geen maat. De Amerikaanse power forward liet met 19 punten en 15 rebounds een double-double optekenen. Daar voegde hij nog eens vier assists aan toe. Charleroi ziet zo zijn kansen op de tweede plek verkleinen en moet zelfs vrezen voor plek drie. Le Spirou boekte twee zeges meer dan Aalstar, de tegenstander op de laatste twee speeldagen.

Brussels stelde vrijdag tegen Luik zijn plaats in de play-offs veilig, maar hoopte stiekem nog op een betere uitgangspositie. De achtste plaats staat immers gelijk aan een play-offduel tegen Oostende in de eerste ronde. De hoofdstedelingen mogen die ambitie twee dagen later meteen weer opbergen. In de return tegen Luik op eigen parket ging Brussels met 74-84 (19-21, 17-19, 20-22, 18-22) onderuit. Dat danken de Luikenaars vooral aan een sterke teamprestatie. De topschutter kwam wel uit het Brusselse kamp en luisterde naar de naam Mike Smith (19 punten).