Minister-president Bourgeois naar Vietnam

Minister-president Bourgeois naar Vietnam

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vliegt zaterdag naar Vietnam, aan het hoofd van een economische missie. In zijn zog meer dan vijftig bedrijven, op zoek naar een afzetmarkt voor onder meer Vlaams varkensvlees en diepvriesfrieten. De handelsmissie, georganiseerd door Flanders Investment & Trade, duurt van 12 tot en met 18 mei en voert Bourgeois en de deelnemende bedrijven naar hoofdstad Hanoi en Ho Chi Minhstad, de grootste stad van het land.
Vietnam was vorig jaar goed voor een economische groei van meer dan zes procent. Accountant PWC verwacht dat het land met meer dan negentig miljoen inwoners in 2050 behoort tot de twintig grootste economieën ter wereld. Belangrijke groeimotor is de aantrekkende binnenlandse vraag, met een groeiende middenklasse.
Bij die middenklasse is er een stijgende vraag naar kwaliteitsvolle voeding. De Vlaamse handelsdelegatie bestaat dan ook voor zowat een derde uit agro-en voedingsbedrijven, met naast de traditionele brouwers en chocoladebedrijven vooral veel vertegenwoordigers uit de sectoren varkensvlees, pluimvee, verse groenten en fruit en diepvriesfrieten. “Vietnam is dé opkomende markt in Azië, vandaar de uitgebreide delegatie agrovoedingsbedrijven”, klinkt het bij VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.
Behalve voeding ligt de focus van de missie op verstedelijking en maritieme ontwikkeling. Er zijn ook politieke contacten gepland, en er is een academisch luik.

bron: Belga