Jupiler Pro League - Lokeren verzekert zich van finale Play-off II

Leestijd 3 min.

Lokeren heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van Play-off II tegen Zulte Waregem. Op de negende speeldag van groep B in Play-off II versloeg het Beerschot Wilrijk met 4-2. Antwerp verloor tegen Sint-Truiden met 1-2. Daardoor is Lokeren zeker dat het groep B als leider afsluit. De wedstrijd tussen Eupen en KV Oostende eindigde op 0-4. José Cevallos (3.) bracht Lokeren, na geklungel in de verdediging van Beerschot Wilrijk, al vroeg op voorsprong. Jimmy De Jonghe kopte een bal terug naar zijn doelman Rafael Romo, maar Cevallos zat er nog tussen en tikte de 1-0 binnen. Even later was het weer prijs voor Lokeren. Cevallos legde opzij voor Hupperts (10.) en die knalde het leer in de kortste hoek. Net voor de rust bracht Tom Van Hyfte (43.) weer wat spanning in de match door een strafschop binnen te schieten, nadat Filipovic Abaz had getackeld in de eigen zestien. En meteen na rust zette de net ingevallen Octavio (47.) de bordjes weer gelijk met een lage schuiver. Maar Lokeren pakte alsnog de drie punten, nadat doelman Romo (68.) een stiftertje van Marko Miric onhandig in eigen doel sloeg. In de blessuretijd scoorde Robin Söder (9O.+2) nog de 4-2 na tussenkomst van de videoref. Scheidsrechter Lardot floot wel al voor buitenspel voordat Söder naar doel trapte, waardoor doelman Romo kon beïnvloed zijn. De fase zorgde voor veel verwarring, maar Lardot keurde het doelpunt alsnog goed. Nadat de fans van Beerschot-Wilrijk gedreigd hadden het veld te betreden, floot Lardot de wedstrijd af.

Antwerp mocht thuis geen punten laten tegen Sint-Truiden als het nog een kans wou maken op groepswinst. Maar Antwerp kreeg op korte tijd een zware mentale tik. Eerst stuurde Roman Bezus Jonathan Legear (26.) diep en die legde de bal voorbij Antwerp-doelman Sinan Bolat in doel. Even later belandde een voorzet van diezelfde Legear op het hoofd van Chuba Akpom (33.), die de bal hard in doel kopte. Meteen na rust reageerde Antwerp snel met een overhoeks schot van Reda Jaadi (53.), STVV-doelman Lucas Pirard was geklopt. Maar Antwerp kon niet meer terugkomen, waardoor het 1-2 bleef.

De derde wedstrijd in groep B, tussen Eupen en KV Oostende, deed er niet meer toe. Het was dan ook wachten op een doelpunt tot net voor rust toen Richairo Zivkovic (43.) na een vrije trap de 0-1 in de rebound binnen tikte. Na de koffie zag Knowledge Musona Niasse ver voor zijn lijn staan. Met een droge knal vanop de rechterflank verraste hij (53.) de doelman. Niasse duwde de bal nog tegen de onderkant van de lat, maar het leer botste achter de lijn. Even later miste diezelfde Musona nog een strafschop, maar uiteindelijk zetten Ramin Rezaeian (82.) en Zinho Gano (88.) de zware 0-4 eindstand op het bord.

Door de zege van Lokeren en het verlies van Antwerp is Lokeren zeker van de eerste plaats in groep B. In de stand heeft Lokeren nu 20 punten. Sint-Truiden (16), Antwerp (14) en Oostende (11) volgen. Eupen (8) is vijfde, Beerschot Wilrijk (4) zesde.

Om de winst in play-off II neemt Lokeren het in de finale op tegen Zulte Waregem. De wedstrijd wordt afgewerkt op het veld van Zulte Waregem, omdat Essevee in de reguliere competitie voor Lokeren eindigde.