André Greipel wint vijfde etappe in Vierdaagse van Duinkerke

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 35-jarige André Greipel (Lotto Soudal) heeft vandaag de vijfde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke (cat. 2.BC) gewonnen. De Duitser haalde het in de koninginnenrit, met start in Wormhout en aankomst na 178,7 kilometer in Cassel, afgescheiden van Dimitri Claeys. De Belg van Cofidis is meteen ook de nieuwe leider. De Nederlander Oscar Riesebeek werd derde. Timothy Dupont finishte net voor Xandro Meurisse als zevende op 1:04 van Greipel. Voor Greipel is het zijn tweede ritzege in deze Vierdaagse van Duinkerke, nadat hij eerder al de snelste was in de tweede etappe na een massasprint in Sossoins. De zegeteller van Greipel staat nu op 151.

Na een heel onrustig begin slaagden achttien renners erin zich af te zonderen van het peloton. Onder hen bevonden zich onder anderen Dimitri Claeys, Rudy Barbier, Julien Duval, André Greipel, Romain Combaud, Anthony Turgis, Oscar Riesebeek, Sjoerd van Ginneken, Franck Bonnamour, Pierre Idjouadiene, Damien Touze, Peter Koning en Hector Saez Benito. Voor deze laatste twee ging het allemaal te traag en op 60 kilometer van de meet lieten ze de kopgroep voor wat die was. Het peloton volgde op dat punt op 4:30 van de twee leiders.

Anthony Turgis ging op 42 kilometer van de finish op jacht naar Koning en Saez Benito, terwijl in het peloton de mannen van Wanty-Groupe Gobert het tempo nog wat meer optrokken. Die tempoversnelling was er teveel aan voor leider Bryan Coquard, die op 38 kilometer van de finish moest lossen uit de grote groep. Meteen werd dan al duidelijk dat hij zijn eindzege van 2016 zeker niet ging overdoen.

Voorin werden Koning, Turgis en Saez Benito terug tot de orde geroepen, waardoor we opnieuw een kopgroep kregen met achttien. Met nog twee ronden, met daarin telkens twee beklimmingen van de Mont Cassel, voor de boeg was de voorsprong van de vluchtersgroep gedaald naar 1:40. Dat was het sein voor Dimitri Claeys om te versnellen. Hij kreeg Riesebeek mee. Wat verderop vervoegde Greipel de twee vluchters.

Net voor het ingaan van de slotronde, van 14,6 kilometer, trok Alexis Gougeard in de tegenaanval. Maar hij zou de drie vluchters nooit meer bijbenen. In de slotkilometer verdapperde Claeys. Enkel Greipel kon hem van antwoord dienen.

Morgen valt het doek over deze 64e editie van de Vierdaagse van Duinkerke.

Bron: Belga