“Taksen, taksen, taksen”

Taksen, taksen, taksen

De plannen van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege om de industrie te laten meebetalen aan de invoering van een systeem van statiegeld, botst op protest vanuit de sector. “Nog eens taksen. Dit gaat ten koste van onze competitiviteit”, luidt de kritiek. Volgens de plannen van de minister zouden de producenten van verpakkingen 0,5 eurocent betalen per blikje en 1,5 cent per flesje dat ze op de markt brengen. Dat moet de industrie aanmoedigen het gebruik van plastic in verpakkingen af te bouwen.

De federaties van de voedingsindustrie (Fevia) en van handel en diensten (Comeos) en Fost Plus – verantwoordelijk voor de ophaling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in ons land – waarschuwen dat de plannen van Schauvliege de producten in de winkel nog maar eens duurder zullen maken en zullen leiden tot nog meer winkelen in de buurlanden.

“Nog eens taksen, terwijl we al een half miljard euro per jaar aan heffingen en taksen op verpakkingen betalen. Dit gaat ten koste van onze competitiviteit”, klinkt het bij Fevia en Comeos.

De producenten en de winkeliers vragen dan ook dat de minister in dialoog gaat, en bepleiten een verpakkingsbeleid waarbij wordt ingezet op handhaving (boetes voor sluikstorten) en infrastructuur: extra vuilnisbakken op die plaatsen waar veel zwerfvuil te vinden is.

bron: Belga