Ruim helft van Vlaamse gemeenten aangesloten bij Statiegeldalliantie

Al 158 van de 308 Vlaamse gemeenten hebben zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Dat maakt de organisatie, die pleit voor statiegeld op blikjes en plastic flessen, vrijdag zelf bekend. In februari stond de teller nog op 88. Bij de 70 bijkomende gemeenten bevinden zich onder meer Kortrijk, Beringen, Ninove, Vilvoorde, Grimbergen, Geraardsbergen en Wevelgem. “Samen vertegenwoordigen nu alle aangesloten gemeenten 3,3 miljoen Vlamingen, meer dan een op de twee inwoners”, zegt woordvoerder Tom Zoete.
Behalve gemeenten, kunnen ook bedrijven, verenigingen en organisaties zich aansluiten bij de alliantie. Zo beslisten onlangs ook onder andere KWB (Kristelijke Werknemersbeweging), dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd Belgium, milieuorganisatie BOS+ en de jongerenbewegingen Jong VLD en Jong Groen om het initiatief te steunen.
De Statiegeldalliantie is een samenwerkingsverband tussen Nederland en Vlaanderen, dat in november 2017 werd opgericht. De initiatiefnemers willen de Vlaamse en Nederlandse regering aanzetten tot de invoering van statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes, om zo het zwerfvuil te verminderen. “De teller van het totaal Vlaamse en Nederlandse partners staat nu op 646”, zegt Zoete. “Dagelijks zijn er nog nieuwe toetredingen.”

bron: Belga