Zon zal op dramatische manier aan haar eind komen

Wetenschappers voorspellen hoe de zon gaat sterven
AFP / J. Stratenschulte

Wetenschappers zijn er na 25 jaar eindelijk achter wat er met de zon zal gebeuren als ze ophoudt met bestaan. De conclusie is dramatisch: ze zal uit elkaar spatten. Het belooft wel een spectaculair zicht te worden.

Astronomen zijn het er al langer over eens dat de zon binnen tien miljard jaar zal verdwijnen. Wat er juist zal gebeuren als de zon ‘sterft’, dat is de afgelopen 25 jaar echter een raadsel gebleven.

Er waren verschillende denkpistes, maar de meningen bleven verdeeld. Nieuwe research die gepubliceerd is in het vakblad ‘Nature Astronomy’ voorspelt nu echter hoe de zon aan haar eind zal komen.

Lichtgevende nevel

De studie van een groep internationale astronomen wijst uit dat de zon veel sneller verhit raakt dan we tot nu toe gedacht hebben. De zon warmt drie keer sneller op dan we dachten. Daardoor zal ze op een gegeven moment zo heet zijn, dat ze uit elkaar spat.

Het is een dramatische manier om te gaan, maar het belooft wel een prachtig spektakel op te leveren. Men zal het doorheen de hele ruimte kunnen zien. Nadat de planeet verdwenen is, blijft er allicht nog verschillende lichtjaren lang een lichtgevende nevel hangen.

Meer details over de nieuwe studie kan je hier lezen.