Ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un op 12 juni in Singapore

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zullen elkaar op 12 juni in Singapore ontmoeten. Dat heeft Trump bekendgemaakt via Twitter. "We zullen proberen om er een erg bijzonder moment voor de wereldvrede van te maken", zo deelde Trump nog mee in zijn tweet. Dat Trump en Kim Jong-un rechtstreeks met elkaar in dialoog zouden gaan, was eerder al bekendgemaakt. Maar er werd al geruime tijd gespeculeerd over de datum en de plaats van hun ontmoeting. Onder meer de Gedemilitariseerde Zone tussen de twee Korea's, maar ook Mongolië en Zwitserland circuleerden als mogelijke ontmoetingsplaatsen.

De bekendmaking van plaats en het tijdstip van hun ontmoeting komt er uiteindelijk kort na het bezoek van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan Pyongyang. Daarbij werd ook de vrijlating geregeld van drie Amerikanen die door Noord-Korea werden gevangen gehouden. Volgens verschillende mediaberichten, die nooit door de VS bevestigd werden, was die vrijlating een noodzakelijk voorwaarde om de topontmoeting tussen Kim en Trump te laten plaatsvinden.

Het overleg tussen beide leiders wordt nu al als "historisch" bestempeld. Het wordt de eerste keer dat de regerende Amerikaanse president de leider van het communistische Noord-Korea ontmoet. Die ontmoeting moet meteen een nieuw hoogtepunt vormen van de opmerkelijke dooi die sinds begin dit jaar is ingezet tussen Washington en Pyongyang. Vorig jaar zochten Trump en Kim immers nog regelmatig verbaal de confrontatie met elkaar op.

Noord-Korea heeft de voorbije maanden ook toenadering gezocht tot Zuid-Korea, onder meer door zich te engageren voor een denuclearisering van het schiereiland. Donald Trump had zichzelf al op de borst geklopt voor de verbetering van de relaties tussen beide landen, die volgens hem te danken was aan zijn "campagne van maximale druk".

Bron: Belga