Ford schort productie van populaire F-150 op

Ford schort productie van populaire F-150 op

De Amerikaanse autobouwer Ford schort de productie van de F-150 op. Door een brand bij een toeleverancier, die al ruim een week stilligt, dreigt een tekort aan belangrijke onderdelen voor de pick-uptruck. De F-150 is het best verkopende voertuig in de Verenigde Staten. Ford produceert de F-150 op twee sites in de VS: in Kansas City (Missouri) en Dearborn (Michigan). Beide fabrieken zijn voor hun productie erg afhankelijk van Meridian Magnesium Products, een bedrijf in Eaton Rapids (Michigan) gespecialiseerd in metaalgieten. Sindsdien daar op 2 mei een grote brand uitbrak, ligt de productie bij de toeleverancier plat.
Door een gebrek aan gegoten onderdelen besliste Ford eerder deze week al om de productie van de F-150 stil te leggen in Kansas City. De ongeveer 3.600 werknemers moesten thuisblijven. Woensdag besliste de autoconstructeur dan om de volledige productie van de pick-up tijdelijk op te schorten. Ook de 4.000 werknemers in Dearborn zijn nu tijdelijk werkloos.
Het onderdelentekort treft bij Ford behalve de F-150 ook de productie van de Super Duty (F-250 tot F-550). Het sluit zijn fabriek in Louisville (Kentucky) tijdelijk, maar die in Avon Lake (Ohio) blijft open.
De F-reeks vertegenwoordigt meer dan een derde van de totale productie van Ford. De F-150 is het populairste en winstgevendste model van de autobouwer: vorig jaar gingen er bijna 900.000 de deur uit in de VS. Volgens Ford is er van het model nog voor 84 dagen voorraad.
Naast Ford ondervinden ook Fiat Chrysler, General Motors, BMW en Mercedes-Benz hinder als gevolg van de brand bij Meridian Magnesium Products.

bron: Belga