Studie: Facebook wakkert extremisme en terrorisme aan

Facebook Mark Zukerberg met boze emoticons - studie linkt terrorisme aan facebook
AFP / D. Leal Olivas

Onderzoekers hebben ontrafeld hoe terroristen met elkaar in aanraking komen. Blijkt dat ze elkaar leren kennen via… de vriendensuggesties op Facebook. Zo ontstaan nieuwe terroristische groeperingen.

Experts van het Counter Extremism Project bestudeerden het social media-gebruik van 1.000 IS-aanhangers uit 96 landen. Zij ontdekten dat de extremisten elkaar op Facebook routineus aan andere strijdgenoten voorstelden.

“Facebook wil graag iedereen over de hele wereld samenbrengen. Daardoor hebben ze er onbedoeld ook voor gezorgd dat extremisten en terroristen elkaar leren kennen”, zegt onderzoeker Robert Postings aan The Telegraph.

Gebombardeerd met vriendensuggesties

Een foto van een terroristische aanslag
AFP / Sana

Zoals je misschien al weet, zoekt Facebook naar profielen die gelijkaardig zijn aan het jouwe. Op basis van je interesses krijg je via de functie ‘vriendensuggesties’ te zien wie je misschien nog kent op de sociale netwerksite. Zo brengt Facebook ook terroristen en sympathisanten met elkaar in contact. Die maken daar uiteraard dankbaar gebruik van.

Wetenschapper Gregory Waters, die co-auteur is van het rapport, testte het zelf trouwens uit. Hij voegde een actieve extremist toe als vriend en werd vervolgens gebombardeerd met vriendensuggesties van andere IS-extremisten.

Terroristen blijven actief

Van de 1.000 profielen die de onderzoekers bestudeerden, waren er na een half jaar nog meer dan de helft actief. Facebook blokkeert dus wel de profielen van terroristen, maar er is nog flink wat werk aan de winkel. Opvallend is dat posts met terroristische inhoud wel vaker verwijderd worden, maar dat de gebruikers erachter actief mogen blijven op de website.

Volgens Facebook heeft het bedrijf een automatisch systeem dat de posts van IS en Al Qaida verwijdert. Een gemakkelijke oplossing tegen online extremisme is er echter niet. “Op Facebook is geen plaats voor terroristen”, klinkt het bij de woordvoerder. Toch blijkt de realiteit anders.

counterextremismproject.com