China censureert tatoeages en homokoppel in uitzending Eurovisiesongfestival

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Eurovisiesongfestival is via onlinekanalen ook in China te volgen, maar de eerste halve finale is alvast niet zonder censuur tot bij de kijker geraakt. De beelden van een homokoppel en van een getatoeëerde artiest werden zorgvuldig bewerkt.

De eerste halve finale van de liedjeswedstrijd vond dinsdag plaats in Lissabon. Gisteren waren de beelden ook te bekijken op het Chinese webplatform MangoTV. De Chinezen kregen evenwel geen beelden te zien van de Albanese zanger Eugent Bushpepa, die een overduidelijke tatoeage op zijn arm heeft staan. Ook de Ierse act, die een romantische dans tussen twee mannen bevatte, werd geweerd.

Wanneer er beelden van het publiek werden genomen, werd er eveneens ingegrepen: alle regenboogvlaggen - een symbool van de holebigemeenschap - werden namelijk geblurd. Een woordvoerder van de tv-zender Hunan TV, die verantwoordelijk is voor het internatplatform, zegt "niet op de hoogte te zijn" van het feit dat er in de beelden geknipt werd.

Homoseksualiteit wordt bij de - voornamelijk stedelijke - bevolking in China steeds meer aanvaard. Maar in films en tv-series blijft het onderwerp een taboe.

Tatoeages zijn nog maar sinds januari verboden in tv-uitzendingen. Als gevolg van die maatregel moeten de voetballers van het nationale elftal van China gedwongen aangepaste kledingstukken dragen, om hun tattoos te verbergen.

Overigens hebben zowel Albanië als Ierland zich geplaatst voor de finale van het Eurovisiesongfestival. MangoTV kon niet meedelen of beide acts zaterdag wel uitgezonden worden.

Bron: Belga