Dit is waarom katers verergeren als we ouder worden

Waarom katers verergeren met de leeftijd
Unsplash / K. Chance

Het is geen geheim dat ons lichaam minder goed met katers omgaat naarmate we ouder worden. Verschillende onderzoekers menen nu te weten hoe dat komt. 

Uit onderzoek blijkt dat onze katers aanzienlijk erger worden wanneer we de leeftijd van 29 jaar bereiken. Er zijn verschillende verklaringen waarom dat gebeurt. “Met het verouderen treden hormonale veranderingen op. Die hebben een impact op ons metabolisme en het vermogen om alcohol te verwerken”, vertelt diëtiste Kate Save aan Daily Mail.

Nieren

Met de jaren neemt de nierfunctie af, waardoor de effecten van een kater uitvergroot worden. Onze nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van schadelijke stoffen uit het bloed en het in balans houden van het water in ons lichaam. Het is dus altijd aangewezen om veel water te drinken wanneer je te diep in het glaasje hebt gekeken.

Een andere verklaring is dat de samenstelling van ons lichaam verandert het ouder worden. “Meestal neemt de spiermassa af en neemt ons vetgehalte toe”, zegt Save. “Hoe meer lichaamsvet, hoe langer de alcohol in de bloedbaan blijft.”

Drinkgeschiedenis

“Als je jonger bent, drink je ook meer alcohol. Doordat je op hogere leeftijd minder drinkt, is het mogelijk dat je alcohol niet meer zo goed verdraagt”, zegt Lara Ray, hoogleraar klinische psychologie aan The New York Times. “Als je drie weken niet meer naar een feestje bent geweest, is het feit dat je veertig jaar oud bent minder belangrijk dan je drinkgeschiedenis”, aldus Ray. Als je de volgende keer in de drank vliegt, ben je dus beter toch wat voorzichtiger.