Vier Vlaamse jonge onderzoekers in de finale Wetenschapstalent 2018

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vijf Nederlandse en Vlaamse jonge onderzoekers maken kans op prestigieuze titel van Wetenschapstalent 2018. Dat meldt het tijdschrift New Scientist. Vier van de overgebleven kandidaten zijn Vlaming. De winnaar wordt op 31 mei bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in TivoliVredenburg in Utrecht. Het publiek kon twee weken lang stemmen voor een van de 25 wetenschappers. Meer dan 8.000 mensen brachten hun stem uit. Daarnaast boog ook een jury zich over de onderzoeken. Zij beoordeelden de inzendingen op wetenschappelijke impact, maatschappelijke impact, originaliteit van het onderzoek en de mate van publiekscommunicatie. Het juryoordeel telde even zwaar mee. Dit leverde uiteindelijk een top vijf op die bestaat uit vier Vlaamse en een Nederlandse onderzoeker.

"De top vijf heeft dit jaar een verrassende samenstelling", zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. "Slechts een Nederlander heeft de schifting overleefd. Vier kandidaten zijn verbonden aan Vlaamse universiteiten, wat een enorm compliment is voor het niveau van het onderzoek dat daar plaatsvindt. Daarnaast stond de competitie dit jaar voor het eerst open voor andere kennisinstellingen dan universiteiten, wat direct geleid heeft tot de eerste topvijfklassering uit die hoek."

De vijf kandidaten zijn: Hannelore Bové van de Universiteit Hasselt, Michiel Dusselier van de Katholieke Universiteit Leuven, Damya Laoui van de Vrije Universiteit Brussel, Marjolein Vanoppen van de Universiteit Gent en Tim Baarslag van het Centrum Wiskunde & Informatica, Amsterdam.

De winnaar wordt op 31 mei bekendgemaakt.

bron: Belga