V-Europe niet te spreken over verzekeringsregeling toekomstige terreurslachtoffers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Slachtoffervereniging V-Europe is niet te spreken over de verzekeringsregeling voor toekomstige terreurslachtoffers. "De wetswijziging is op maat geschreven van de verzekeraars, het lijkt wel alsof de koepelorganisatie Assuralia de pen vasthield", stelt de vereniging, die zo'n 200 slachtoffers van de aanslagen van 22 maart verenigt, woensdag in De Standaard en La Libre Belgique. V-Europe kreeg een ontwerptekst van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) onder ogen. Volgens voorzitter Philippe Vansteenkiste en de advocaten Guillaume Lys en Nicholas Estienne is geen rekening gehouden met de slachtoffers zelf.

"Wij zijn niet betrokken geweest bij het opmaken van de tekst", zegt Estienne. "Wat de slachtoffers écht niet begrijpen, is waarom de schadeloosstelling van terrorisme in handen wordt gegeven van verzekeraars, terwijl het de staat is die verantwoordelijk is voor terrorisme. De staat ontloopt zijn verantwoordelijkheid. De privé­sector is immers niet neutraal en er zijn grote verschillen tussen verzekeraars."

Het wetsontwerp voorziet in één centraal aanspreekpunt per slachtoffer. "Een verzekeraar", aldus Vansteenkiste. "Dat kan toch niet? Vooreerst dreigt een belangenconflict, ten tweede dwingt het de slachtoffers voortdurend in hun kwetsbaarste rol. Want als ze zich sterk tonen en uit de put proberen te kruipen, riskeren ze minder schadevergoeding te krijgen dan waar ze recht op hebben."

Het voorstel van de minister om voor terreurslachtoffers de bedragen die overeenkomen met een bepaalde invaliditeitsgraad te verankeren in een KB, vindt V-Europe een "aanfluiting" van de rechtsstaat. "Indicatieve tabellen worden wet, slachtoffers hebben geen been meer om op te staan als ze de aangeboden bedragen willen contesteren. Je kunt toch niet één bedrag plakken op het verlies van twee vingers?", aldus Estienne. "Als dit erdoor komt, stappen we naar het Grondwettelijk Hof", zegt Lys.

In de krant zegt minister Peeters de "emotionele betrokkenheid" van de 22/3-slachtoffers te begrijpen, "zelfs al is de nieuwe wet niet van toepassing op hen". "Omdat we hun vraag begrijpen, hebben we de slachtofferverenigingen op de hoogte gehouden van de stand van zaken van de nieuwe wet via de taskforce", reageert de minister. "De wet garandeert dat in de toekomst elk slachtoffer van een terreuraanslag een vergoeding zal krijgen. Een uniek aanspreekpunt moet slachtoffers dan weer naar de juiste verzekeraar leiden. Bovendien zal de uitbetaling van de morele schade sneller gebeuren."

bron: Belga