Trumps kandidate als nieuwe CIA-directeur zweert folterpraktijken af

Trumps kandidate als nieuwe CIA-directeur zweert folterpraktijken af
Trumps kandidate als nieuwe CIA-directeur zweert folterpraktijken af

De door de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen nieuwe CIA-directeur Gina Haspel zal zich houden aan het verbod op folteren bij de buitenlandse geheime dienst. De omstreden ondervragingspraktijken worden onder haar leiding onder geen beding opnieuw ingevoerd. Dat verklaarde Haspel vandaag tijdens een hoorzitting voor haar benoeming in de Amerikaanse Senaat. De 61-jarige vrouw moet Mike Pompeo opvolgen, die minister van Buitenlandse Zaken is geworden. Haspel is al jarenlang in dienst van de CIA en is niet onomstreden. Ze zou in 2002 de leiding gehad hebben over een geheime Amerikaanse gevangens in Thailand. Daar zouden terreurverdachten door ‘waterboarding’ (gesimuleerd verdrinken) gefolterd zijn. Die controversiële praktijken waren tijdens de ambtsperiode van president George W. Bush legaal, maar werden later door president Barack Obama verboden. Trump had al vaak laten horen dat hij niet echt tegen die onmenselijke ondervragingstechnieken was. De president verdedigde Haspel maandag nog “als de beste gekwalificeerde persoon”, die terroristen hard aanpakt.

Haspel had eind vorige week naar verluidt gezegd dat ze zich wilde terugtrekken uit vrees voor een te verwachten harde aanpak in de Senaat en om “mogelijke schade voor de CIA af te wenden”. De Senaat moet Haspel in haar nieuwe functie bevestigen. Dat wordt nipt, omdat de meerderheid slechts 51-49 bedraagt en de zieke Senator John McCain afwezig is. Een stemming kan midden volgende week plaatsvinden.

Voor het begin van de hoorzitting protesteerden bezoekers tegen Haspel. “Folteren mag niet beloond worden”, scandeerden de activisten, die onmiddellijk de zaal werden uitgezet.

Bron: Belga