"Politieagenten zijn opgeleid om etnisch profileren te vermijden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische politieagenten zijn wel degelijk opgeleid om elke vorm van etnisch profileren te voorkomen, zo laten de politiebonden weten in een reactie op een rapport van Amnesty International. Tegelijkertijd wordt niet door iedereen ontkend dat "een dergelijk probleem bestaat". De mensenrechtenorganisatie Amnesty International bracht vandaag een rapport uit over etnisch profileren. Dat is een praktijk waarbij de politie iemand op straat controleert vanwege zijn of haar huidskleur of afkomst, zonder dat er een objectieve reden is om deze persoon tegen te houden. Volgens Amnesty geven politiemensen zelf aan dat etnisch profileren een realiteit is, waar nog te weinig aandacht voor is.

De politievakbonden nuanceren echter de inhoud van het rapport. "Er bestaan regels, maar het is waar dat de realiteit op het terrein" anders kan zijn, stelt Stéphane Deldicque van de christelijke vakbond CSC.

Hij benadrukt dat de agenten goed worden opgeleid, om ervoor te zorgen dat er niet in de valkuil van het etnisch profileren wordt getrapt. Toch geeft hij toe dat er af en toe wordt vastgesteld dat sommige agenten zich daaraan bezondigen. "Maar het blijft een marginaal fenomeen", zo verduidelijkt hij. "Ik wil het niet minimaliseren, maar we moeten geen slechte bedoelingen toeschrijven aan alle agenten die in alle oprechtheid zouden controleren op basis van etnische afkomst."

Vincent Gilles van de liberale politiebond VSOA stelt zelfs dat etnisch profileren helemaal niet gebeurt. "De agent analyseert de situatie en de personen waarmee hij geconfronteerd wordt en baseert zich niet op subjectieve en tendentieuze elementen", zo stelt hij. "Elke controle moet gerechtvaardigd kunnen worden, dus het is niet mogelijk om iemand te controleren enkel en alleen omdat hij van Marokkaanse origine is.

"Het multiculturele is een van de essentiële elementen in de opleiding van de politiemensen. Maar in tijden van islamistisch terrorisme is het normaal dat men zich niet op mensen van Zweedse afkomst richt", klinkt het nog.

bron: Belga