Poetin: “De wereld is kwetsbaar”

Poetin: "De wereld is kwetsbaar"

Onder de indruk van de spanningen rond het nucleair akkoord met Iran heeft Rusland vandaag traditioneel met een militaire parade de overwinning van de Sovjetunie op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog herdacht. President Vladimir Poetin woonde in het bijzijn van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het defilé op het Rode Plein in Moskou bij en riep op tot samenwerking. “Het is belangrijk dat alle landen en mensen erkennen dat de wereld kwetsbaar is, dat haar stabiliteit slechts gesterkt kan worden door onze bereidheid om naar elkaar te luisteren, elkaar te vertrouwen en te respecteren”, zei Poetin voor 13.000 militairen. Hij herinnerde aan de lessen uit de twee wereldoorlogen en hun betekenis voor de toekomst. “Achter de nieuwe dreigingen komen alle oude hatelijke eigenschappen weer naar boven: egoïsme, intolerantie, agressief nationalisme en exclusiviteitsclaims”, zei hij. “Rusland is bereid tot dialoog over alle kwesties van wereldwijde veiligheid”.

De parade vindt plaats een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trumps de stekker uit de Irandeal heeft getrokken. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben dit scherp veroordeeld en willen het akkoord redden. Het bezoek van Netanyahu aan Moskou kan in dit verband als strategisch belangrijk ingeschaald worden, want de spanningen tussen Iran en Israël zijn toegenomen. Later zijn gesprekken tussen Poetin en Netanyahu gepland.

Rusland en andere ex-Sovjetrepublieken herdenken op 9 mei de zege tegen Hitler-Duitsland. Ook Oekraïne herdenkt de dag met concerten en kransneerleggingen. Het Kremlin is diep bezorgd over het vertrek van de VS uit de Irandeal. Poetin beraadde zich vanmorgen nog met zijn veiligheidsraad over de nieuwe situatie, zei zijn woordvoerder Dmitri Peskov. “Er wordt met grote bezorgheid gereageerd op de beslissing. Het is een erg belangrijk akkoord”, citeerde het persbureau Interfax de woordvoerder van het Kremlin.

bron: Belga