"Nog weken of maanden" voor oorzaak naar lek in Doel 1 bekend is

door
Belga
Leestijd 2 min.

De precieze oorzaak van het lek in het nucleaire gedeelte van Doel 1 zal nog "weken of zelfs maanden in beslag nemen". Dat heeft de topman van nucleaire waakhond FANC Frank Hardeman vandaag verklaard in de Kamercommissie Nucleaire Veiligheid. Omdat de defecte lasnaad op een moeilijke plaats zit, moet de reactor eerst helemaal ontladen worden, waarna de defecte leiding naar het labo moet. Maandag 23 april rond 6 uur 's morgens stelde uitbater Electrabel vast dat er een lek was in de reactor van Doel 1. De kerncentrale is daarop meteen stilgelegd, maar Electrabl kon de plaats van het lek niet meteen detecteren. De reactor moest eerst afkoelen, om het systeem beter te kunnen onderzoeken. De uitbater heeft het lek uiteindelijk donderdagnamiddag 26 april gevonden met de hulp van een endoscoop.

Het euvel bevond zich aan een lasnaad in een van de twee noodcircuits aan het primaire circuit rond de reactor. Simpel uitgelegd: veiligheidssystemen die extra koelwater in de reactor moeten injecteren in noodsituaties. Het gelekte water - volgens het FANC zowat 6.000 liter in totaal - werd opgevangen en raakte dus nooit in de buitenwereld. Ook voor de werknemers van de kerncentrale was er geen enkel gevaar. Het FANC schaalde het lek dan ook in op het laagste gevaarniveau, INES 0. Maar Hardeman stelt wel dat het om een "uitzonderlijke" en "abnormale situatie" ging.

Ook Doel 2 werkt met dat type leidingen, maar omm te onderzoeken of ook daar problemen te verwachten zijn, is het wachten op de oorzaak van de problemen in Doel 1. En dat kan nog "weken of zelfs maanden" op zich laten wachten, omdat de reactor eerst volledig ontmanteld moet worden. Eens de splijtstof weg is, kan men het kapotte stuk recupereren en naar het labo sturen. Hardeman neemt zich wel voor "breder te kijken dan enkel de lasnaad". Het FANC heeft al een inspectie van de gelijkaardige circuits in Doel 1 en 2 gevraagd.

Doel 1 - werkzaam sinds 1975 en een de oudste kerncentrale van ons land - ligt nu nog zeker tot begin oktober stil. Dat zou sowieso gebeuren in het kader van een groot onderhoud dat voorzien was vanaf eind mei, maar is nu vervroegd. In die periode moeten ook de lasnaad en eventuele andere problemen met het primaire circuit hersteld zijn. Het FANC moet uiteindelijk het licht op groen zetten voor een herstart. In de huidige plannen blijft de centrale open tot 2025.

bron: Belga