Europese ministers zitten maandag samen met Iraanse vertegenwoordigers

Europese ministers zitten maandag samen met Iraanse vertegenwoordigers
Europese ministers zitten maandag samen met Iraanse vertegenwoordigers

De Franse, Britse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag een onderhoud met Iraanse afgevaardigden om te kijken hoe het nucleair akkoord met Iran kan gevrijwaard worden, nu Amerika het heeft opgezegd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse zaken Jean-Yves Le Drian aangekondigd. “We zullen volgende maandag samenkomen met mijn Britse en Duitse collega’s, en met de vertegenwoordigers van Iran, om de situatie in zijn geheel te bekijken”, zei Drian op radiozender RTL. De drie landen zijn de medeondertekenaars van de overeenkomst uit 2015, samen met China, Rusland en Iran.

De Franse president Emmanuel Macron gaat ook bellen met zijn Iraanse collega Hassan Rohani, om duidelijk te maken dat Frankrijk zich wel aan het akkoord zal houden.

Ook China zei “de beslissing van de Verenigde Staten te betreuren”, en riep op om de Iran-deal veilig te stellen. Het land riep alle partijen op om op een verantwoordelijke manier te handelen, en het algemene belang en de lange termijn in het achterhoofd te houden. “Zolang de internationale verplichtingen niet worden geschonden (door Teheran, red.), zal China een concrete en transparante samenwerking met Iran nastreven”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Belga