Duizenden fietsers doorkruisen opnieuw Vlaanderen voor strijd tegen kanker

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tijdens de negende editie van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker doorkruisen duizenden fietsers van donderdag tot zondag heel Vlaanderen, onder auspiciën van peters en meters Imke Courtois, Karl Vannieuwkerke, Ihsane Chioua Lekhli en Sven De Leijer. Onder meer de ministers Hilde Crevits, Kris Peeters en Bart Tommelein trekken morgenochtend hun fietsoutfit aan. Ook presentatoren Eva De Roo, Otto-Jan Ham en Bart Schols zijn van de partij, net als de muzikanten Klaas Delrue en Jan Paternoster. De Roo en Paternoster begonnen vorig jaar trouwens een relatie, nadat de vonk oversloeg tijdens de 1000 km voor Kom op tegen Kanker.

Om het verrassingseffect te behouden, communiceert de organisatie nog niet over het aantal ingeschreven deelnemers en de uiteindelijke opbrengst. Die aankondiging volgt zondag op het slotfeest in Mechelen. "We kunnen wel zeggen dat het aantal deelnemers ieder jaar in stijgende lijn gaat. Dit jaar was het evenement in drie weken volzet", zegt het PR-bureau FINN, dat instaat voor de communicatie.

De deelnemers voorzien best een regenjasje. Het ziet er niet naar uit dat het zomerweer van de vorige editie opnieuw van de partij is. We krijgen de komende dagen aanzienlijk frissere temperaturen, met maxima rond 16 graden en regelmatig een regenbui. De moedige fietsers leggen in totaal acht etappes van elk 125 kilometer af. Ze fietsen in pelotons met verschillende snelheden. Een team bestaat uit maximum acht fietsers. Elke etappe mag door een ander teamlid gereden worden, maar er zijn ook deelnemers die elke etappe of meerdere etappes rijden.

De pelotons vertrekken 's ochtends elke dag in Mechelen, fietsen dan naar één van de "middagsteden" en komen 's avonds opnieuw in Mechelen aan. De "middagsteden" zijn dit jaar Boechout, Leopoldsburg, Zottegem en Harelbeke. Kom op tegen Kanker wil met de opbrengst biomedisch onderzoek ondersteunen waar binnen de farmaceutische industrie weinig interesse voor bestaat. Vorig jaar namen 817 teams deel, goed voor 4.316 fietsers. Er waren 127 dapperen die de volledige 1.000 kilometer aflegden. Het evenement bracht 4.085.000 euro op.

bron: Belga