Directie De Lijn onderhandelt voort met ACV, zonder andere bonden

Directie De Lijn onderhandelt voort met ACV

De directie van openbaarvervoermaatschappij De Lijn gaat alleen met de christelijke vakbond onderhandelen over de nieuwe structuur. De andere bonden weigerden opnieuw rond de tafel te gaan, en worden daarom gepasseerd. Dat werd vernomen bij bonden en directie. Een akkoord met één bond is voldoende om maatregelen door te voeren, klinkt het. Eerder deze week mislukte een verzoeningspoging onder leiding van een sociaal bemiddelaar. De directie deed daarop een nieuwe poging om de partijen rond de tafel te krijgen, maar alleen ACV Openbare Diensten is nog bereid te onderhandelen.
De socialistische (ACOD) en de liberale vakbond (ACLVB) sloegen de uitnodiging af. Zij dienden eerder al een stakingsaanzegging in, waarbij er acties mogelijk zijn van 17 mei tot en met 20 mei.

De directie wil snoeien in het aantal managementfuncties en bedienden. Op een totaal van 1.780 gaat het om 286 mensen. Ontslagen zijn niet gepland: de vervoersmaatschappij wil de herstructurering opvangen via (brug)pensioen en het niet vervangen van spontane vertrekkers. Daarnaast is de directie ook van plan om een aantal functies te centraliseren.

bron: Belga