Voormalige Chinese toppoliticus Sun Zhengcai krijgt levenslang

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Tianjin, een havenstad in het noordoosten van China, is dinsdag Sun Zhengcai veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens corruptie. De 54-jarige was een toppoliticus binnen de regerende Communistische Partij van China en gold als mogelijke opvolger van huidig president Xi Jinping als staatshoofd van China. De rechtbank in Tianjin bevond Sun schuldig aan het aanvaarden van steekpenningen voor in totaal 170 miljoen yuan (22,4 miljoen euro) gedurende de vijftien jaar waarin hij als politicus actief was. De rechtbank legde hem een levenslange celstraf op, ontnam hem zijn politieke rechten en legde beslag op zijn persoonlijke bezittingen. Vorige maand had de vijftiger al schuldig gepleit.

Sun bekleedde onder meer de post van minister van Landbouw van 2006 tot 2009 en was de leider van de Communistische Partij in de belangrijke centrale regio Chongqing van 2012 tot juli 2017. Hij werd onmiddellijk uit zijn ambt ontzet toen hij een van de hoogste figuren werd die geviseerd werden door de grootschalige anticorruptiecampagne van president Xi.

Sinds 2012 was Sun ook lid van het Politbureau. Na zijn benoeming tot het almachtige uitvoerende orgaan van de Communistische Partij circuleerde zijn naam zelfs als mogelijke opvolger van Xi.

Bron: Belga