Trump stapt uit nucleair akkoord met Iran

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump zal vanavond aankondigen dat de Verenigde Staten uit het nucleair akkoord met Iran stappen. Dat zou hij volgens de New York Times vandaag in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron gezegd hebben. De krant vernam het nieuws van een bron die over de telefoonconversatie tussen beide staatsleiders werd gebrieft. De VS bereiden zich voor om alle sancties opnieuw in te voeren die in het kader van het nucleaire akkoord waren opgeheven. Er zouden ook bijkomende economische sancties worden opgelegd. Meteen na de berichtgeving doken de olieprijzen omlaag.

Verwacht wordt dat Trump zijn beslissing straks om 14.00 uur (20.00 uur Belgische tijd) in Washington officieel bekend zal maken. De president neemt dan zijn beslissing vier dagen voor afloop van de vooropgestelde termijn.

De president moest tegen 12 mei beslissen of hij de sancties tegen Iran laat vallen. De VS zijn dat volgens de afspraken van de nucleaire deal verplicht. In ruil zou Iran afstand doen van een groot deel van zijn uraniumverrijking.

Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hadden het akkoord al herhaaldelijk een slechte deal genoemd. De looptijd tot 2025 is te kort. Voorts gaat het door de vorige Amerikaanse regering onder president Barack Obama onderhandelde akkoord niet ver genoeg in op het ballistische rakettenprogramma van Iran en de rol van Teheran als destabiliserende factor in het Midden-Oosten, klonk het.

bron: Belga