Software aan basis van dodelijk ongeval met zelfrijdende auto van Uber

Software aan basis van dodelijk ongeval met zelfrijdende auto van Uber

Het dodelijke ongeval met een zelfrijdende auto van Uber was te wijten aan een softwarefout. De computer heeft gegevens van de sensoren, die een hindernis op de straat opgemerkt hadden, genegeerd. Dat bericht technologiewebsite “The Information” op gezag van goed geïnformeerde bronnen. Uber wil geen commentaar kwijt op het bericht omdat het onderzoek nog loopt. De zelfrijdende auto van Uber reed tijdens een nachtelijke testrit in Tempe (Arizona) een vrouw aan, die de straat overstak. Uit het onderzoek is gebleken dat de sensoren de voetganger opgemerkt hebben, maar de wagen vervolgens niet afremde.

De persoon die aan het stuur zat van de zelfrijdende auto reageerde evenmin. Op basis van videobeelden in de auto zou blijken dat die afgeleid was. Uber zette na het ongeval alle testritten met zelfrijdende wagens stop.

Volgens “The Information” zou de software van de auto van Uber zo ingesteld zijn om in bepaalde gevallen gegevens van de sensoren te negeren, bijvoorbeeld bij ongevaarlijke objecten op de weg zoals een stuk plastic dat met de wind voortgeblazen wordt. Die ingreep moet onnodig harde remmanoeuvres vermijden.

bron: Belga