Procureur-generaal van New York stapt op na beschuldigingen van ongewenste intimiteiten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eric Schneiderman, de procureur-generaal van New York, heeft gisteren zijn ontslag aangeboden na beschuldigingen over ongewenste intimiteiten tegen vier vrouwen. De man, die zich profileerde als grote voorvechter van vrouwenrechten, ontkent de feiten. "Terwijl deze beschuldigingen niet gelinkt zijn aan mijn professionele activiteiten of de operaties in mijn kantoor, zullen ze me wel degelijk hinderen om het kantoor te leiden in deze kritieke tijden", aldus Schneiderman in een persbericht.

De 63-jarige New Yorker wordt door vier vrouwen met wie hij een relatie had, beschuldigd van fysiek geweld, zo meldde de New Yorker maandag. Twee van hen moesten zich medisch laten behandelen nadat Schneiderman hen verstikte en in het gezicht sloeg, zo blijkt uit de getuigenissen. Ze stapten niet naar de politie, omdat Schneiderman gedreigd zou hebben om hen te vermoorden als ze hem zouden verlaten.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, vroeg het ontslag van Schneiderman nadat het nieuws bekend raakte.

Scheiderman ontkent in een mededeling dat hij ongewenst seksueel gedrag vertoonde. "Ik heb binnen de intimiteit van mijn relaties aan rollenspelen en andere seksuele handelingen gedaan. Ik heb niemand aangevallen. Ik heb nooit seks gehad zonder toestemming, dat is een grens die ik nooit zou overschrijden", klinkt het.

De procureur van Manhattan heeft een onderzoek geopend naar Schneiderman.

De procureur-generaal kwam in februari nog in het nieuws nadat hij een rechtszaak startte tegen Hollywood-producer Harvey Weinstein, die door tientallen vrouwen wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. De onthullingen rond Weinstein leidden tot het ontstaan van de #MeToo- en Time's Up-bewegingen, die seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag aanklagen.

Schneiderman zat tussen 1998 en 2010 voor de Democraten in de Senaat, tot hij in 2011 de 65ste procureur-generaal van New-York werd. Hij werd in 2014 opnieuw verkozen, en won sindsdien als voorvechter van vrouwenrechten aan populariteit.

Bron: Belga