Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un mogelijk opnieuw in China geweest

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un mogelijk opnieuw in China geweest
Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un mogelijk opnieuw in China geweest

Geruchten zwengelen vandaag aan dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un opnieuw naar China zou zijn gegaan om daar met president Xi Jinping te overleggen in de aanloop naar een topontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dit heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vandaag op gezag van niet nader genoemde “bronnen” gemeld.
Volgens Yonhap is gisteren onder strenge veiligheidsmaatregelen in de Chinese havenstad Dalian een vliegtuig aangekomen met daarin een Noord-Koreaanse topfunctionaris, mogelijk Kim zelf. Indien dit klopt is het zijn tweede bezoek aan China sinds zijn verrassende trip in maart, toen hij ook voor het eerst Xi heeft ontmoet.

Het Japanse televisiestation NHK toonde beelden van een konvooi van officiële wagens in Dalian en van twee vertrekkende vliegtuigen op de luchthaven. Eén is van hetzelfde type dat Kim Jong-un gewoonlijk gebruikt. Luidens de South China Morning Post in Hongkong heeft Xi een verrassingsbezoek aan Dalian gebracht om een “speciale gast” uit Noord-Korea te treffen.

Woordvoerder Geng Shuang van het Chinese ministerie zei vandaag op een reguliere persbriefing berichten over een officieel Noord-Koreaans bezoek niet te kunnen bevestigen. Dat antwoord was hetzelfde als in maart, toen er vragen kwamen omtrent geruchten over een bezoek van Kim. Pas de dag erna, toen de Noord-Koreaanse leider al naar huis was gespoord, kwam de bevestiging.

Peking is de belangrijkste bondgenoot en handelspartner van het communistische regime in Pyongyang. China heeft een centrale rol gezocht in de recente diplomatieke gesprekken met de betrekking tot de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland.

Beide Korea’s bereikten vorige maand een doorbraak door onder andere overeen te komen een officieel einde te stellen aan hun oorlog.

Kim zal naar verwachting later deze maand of begin juni Trump ontmoeten. De bewoner van het Witte Huis zei vrijdag dat plaats en datum al zijn vastgelegd.

Bron: Belga