Israëlische soldaat die gewonde Palestijn doodschoot vervroegd vrijgelaten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Israëlische soldaat die veroordeeld was voor doodslag nadat hij een gewonde Palestijnse aanvaller doodschoot, is vandaag vervroegd vrijgekomen uit de gevangenis. Elor Azaria werd in januari 2017 schuldig bevonden aan doodslag voor het doodschieten van de 21-jarige Fatah al-Sharif, toen die op de grond lag nadat hij overmeesterd werd. Het incident, dat in maart 2016 plaats in Hebron op de Westelijke Jordaanoever plaatsvond, werd gefilmd door een mensenrechtenactivist.

De zaak zorgde voor veel verontwaardiging bij de internationale gemeenschap, en verdeelde Israël. Sommigen noemden Azaria een held, terwijl anderen hem als misdadiger bestempelden. Ook barstte een discussie los over het respect voor morele waarden binnen het Israëlische leger, terwijl anderen het leger dat geconfronteerd wordt met aanvallen door Palestijnen, door dik en dun blijft steunen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere hooggeplaatste polititci hadden opgeroepen tot gratie voor de soldaat.

Uiteindelijk zat Azaria negen maanden in de gevangenis, in plaats van veertien. In eerste instantie werd hij tot achttien maanden veroordeeld, maar zijn straf werd ingekort door de stafchef van het leger. Hij werd nog twee dagen vroeger dan gepland vrijgelaten om de trouw van zijn broer te kunnen bijwonen, aldus een woordvoerder van het leger.

Bron: Belga