Ex-militair adviseur Oliver North wordt de voorzitter van wapenlobby NRA

Ex-militair adviseur Oliver North wordt de voorzitter van wapenlobby NRA
Ex-militair adviseur Oliver North wordt de voorzitter van wapenlobby NRA

De voormalige militaire adviseur en Vietnamveteraan Oliver North, bekend voor zijn omstreden rol in de Iran-Contra-affaire, wordt de nieuwe voorzitter van de machtige wapenlobby NRA. De 74-jarige commentator bij de conservatieve Amerikaanse zender Fox News zal zo snel mogelijk aantreden, deelde de National Rifle Association gisterenavond mee. Zijn functie bij Fox News zal hij neerleggen. “Dit is het meest opwindende nieuws voor onze leden sinds Charlton Heston voorzitter werd van onze vereniging”, zei NRA-topman Wayne LaPierre in een communiqué. North was in de jaren tachtig een van de spilfiguren van Iran-Contra-affaire, toen onder de toenmalige Reagan-administratie de anti-sandinistische Contra’s in Nicaragua illegaal werden gefinancierd met het geld van clandestiene wapenleveringen aan het Iran van ayatollah Khomeini. In 1989 werd North veroordeeld voor drie van de zestien misdrijven waarvan hij werd beschuldigd, wat resulteerde in een straf van drie jaar met opschorting en twee jaar voorwaardelijk naast een boete van 150.000 dollar en 1.200 uren gemeenschapsdienst. In 1990 werd zijn veroordeling in beroep nietig verklaard.

De NRA staat na de protesten en grootschalige demonstraties na het bloedbad op een school in Parkland, Florida, onder toenemende druk. President Donald Trump garandeerde de wapenlobby tijdens haar jaarvergadering in Texas van enkele dagen geleden zijn onveranderde steun. Na het bloedbad had Trump aanvankelijk een verstrenging van de wapenwetten beloofd, maar kwam daar achteraf weer op terug.

Activisten tegen wapengeweld hekelen de benoeming van North. Zijn naam staat synoniem voor corruptie en schande, klinkt het in een mededeling van de Brady Campaign tegen geweld door vuurwapens.

Bron: Belga