Europese Commissie mikt op verbod plastic bestek

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie wil over enkele jaren een verbod invoeren op het gebruik van plastic bestek. Ook plastic borden, rietjes, roerstaafjes en de typische stokjes die aan ballonnen vastgemaakt kunnen worden, zullen niet langer toegelaten zijn. Dat moet tenminste blijken uit een uitgelekte ontwerprichtlijn. Begin dit jaar kondigde de Commissie aan dat ze de ambitie heeft om alle plastic verpakkingen op de Europese markt tegen 2030 recycleerbaar te maken. Ze blikte ook vooruit op haar plannen om de verspreiding van plastic voor eenmalig gebruik terug te dringen. Eind deze maand zouden deze worden voorgesteld, maar een voorlopige versie van de richtlijn - die na goedkeuring dus door alle EU-lidstaten afzonderlijk moet worden geïmplementeerd - lekte reeds uit.

In de tekst schrijft de Commissie dat haar hoofddoelstelling erin bestaat de impact van bepaalde plastic producten op het leefmilieu en de volksgezondheid te beperken. Vooral de vervuiling in zeeën, rivieren en andere wateren moet worden aangepakt.

De Commissie heeft verschillende soorten maatregelen voor ogen. Producten als plastic bestek, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes zouden op termijn verboden moeten worden. Het gebruik van voedselverpakkingen gemaakt van plastic en van wegwerpdeksels van drankbekers moet "significant" worden verminderd.

Bepaalde producten moeten dan weer de boodschap meegeven dat plastic voorwerpen die maar één keer kunnen worden gebruikt nefast zijn voor het milieu. Een laatste categorie producten die plastic bevatten, onder meer vochtige doekjes, tampons en tamponapplicatoren, moet de consument er attent op maken dat plastic correct gesorteerd moet worden.

bron: Belga