België herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

door
Belga
Leestijd 1 min.

België heeft vanochtend via een door het ministerie van Defensie georganiseerde plechtigheid het einde van de Tweede Wereldoorlog, 73 jaar geleden, herdacht. Op 8 mei 1945 capituleerde nazi-Duitsland. Voor het graf van de onbekende soldaat namen 160 leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het middelbaar onderwijs aan de ceremonie deel, samen met een resem generaals en ambassadeurs. Defensie bestempelde de Tweede Wereldoorlog als "een van de somberste periodes van de voorbije eeuw". De capitulatie van Duitsland betekende "het einde van een regime dat haaks stond op de democratie en op de rechten van de mens". Een van de aanwezige leerlingen stelde dat je "je het verleden moet herinneren om het heden beter op te bouwen".

Namen onder anderen deel aan de plechtigheid: afgevaardigden van de koning, de kamer van volksafgevaardigden en de regio Brussel-Hoofdstad, minister van Defensie Steven Vandeput, senaatsvoorzitster Christine Defraigne, minister van Begroting André Flahaut van de Federatie Brussel-Wallonië, generaal en topman van het Belgisch leger Marc Compernol en de ambassadeurs van verscheidene landen, waaronder Frankrijk, Rusland en Australië.

De plechtigheid werd, na de traditionele bloemenkranslegging, afgesloten met het spelen van de Europese hymne (Beethovens 'Ode aan de Vreugde') en de Brabançonne.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen ongeveer zestig miljoen doden.

bron: Belga