Te lang op je bureaustoel zitten is ongezond

Langdurig zitten, voor mensen met een bureaujob is het dagelijkse kost. Een recent Brits onderzoek bevestigt evenwel een vermoeden dat al langer bestaat: het is niet bepaald gezond. Daarnaast brengt de studie een verband aan het licht tussen een zittend leven en de hoeveelheid vet rond de organen.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Onderzoekers van het NIHR Leicester Biomedical Research Centre hebben 124 proefpersonen met een verhoogd risico op diabetes bestudeerd. Ze hebben gemeten hoe lang ze in een zittende of liggende houding bleven (weinig energieverbruik).

De deelnemers droegen tijdens de duur van het onderzoek (7 dagen) een versnellingsmeter rond hun midden die de zit- en ligperiodes precies konden meten. Dankzij MRI-scans konden de onderzoekers ook het vetgehalte in de lever, de viscerale, de subcutane en de totale abdominale vetmassa noteren.

De onderzoekers stelden vast dat hoe langer een persoon op een dag zit, hoe hoger het vetgehalte bij die persoon is, zelfs wanneer factoren zoals leeftijd, etnische afkomst en hoeveelheid lichaamsbeweging in aanmerking werden genomen.

Risicofactor

Bij de personen die niet gedurende 150 minuten per week aan gematigde lichaamsbeweging deden, zoals werd aanbevolen, was het verband tussen de tijd die ze al zittend doorbrachten en het vetgehalte nog opmerkelijker. Dat resultaat doet dus vermoeden dat elke week voldoende lichamelijke inspanning zou helpen om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van langdurig zitten.

Eerdere onderzoeken hadden ook al gesuggereerd dat te veel zitten kan leiden tot een verhoogd risico op bloedstolsels, obesitas, hart- en vaatziekten en zelfs biologische veroudering.

Sommige eerder uitgevoerde studies hadden aangetoond dat regelmatig aan lichaamsbeweging doen de schadelijke effecten van een zittend leven kon tegengaan. De resultaten zijn echter niet allemaal gelijklopend. Een studie van 2015 had aangetoond dat men minder lang moest zitten, in plaats van meer te bewegen om in vorm te blijven. Een andere studie uit datzelfde jaar legde de nadruk op de noodzaak om minder lang te zitten, maar stelde dat zelfs personen die regelmatig in beweging waren de schadelijke effecten van langdurig zitten konden ondervinden.

 

Een beetje extra beweging op het werk is trouwens niet alleen gezond, het doet ook wonderen voor je productiviteit en arbeidsvreugde.