Vrijdag brugdag: banken dicht en aangepast aanbod bij openbaar vervoer

Vrijdag brugdag: banken dicht en aangepast aanbod bij openbaar vervoer

Vrijdag is een brugdag tussen de feestdag van Hemelvaart en het weekend. Op die dag is er een aangepast aanbod bij het openbaar vervoer. Op vrijdag 11 mei zullen de banken gesloten zijn, maar de postkantoren zijn open. Op donderdag, op de feestdag van Hemelvaart, geldt voor De Lijn op het hele net de zondagsdienst. Op vrijdag is er in alle provincies een “aangepast” aanbod: in Limburg geldt de zaterdagdienst, in de vier andere provincies de vakantiedienstregeling. Via de routeplanner op de website (www.delijn.be) en de apps kunnen reizigers hun rit plannen. Daarnaast krijgen ze ook realtime informatie over hun bus of tram. De belbuscentrales en Lijnwinkels zijn vrijdag open, al kunnen de openingstijden aangepast zijn. Een overzicht is te vinden op https://www.delijn.be/nl/overdelijn/nieuws/bericht/19661_brugdagen_in_april_en_mei.

Ook bij spoorwegmaatschappij NMBS rijden de treinen op de feestdag van donderdag volgens de zondagsdienstregeling en vrijdag rijden de treinen volgens de dienstregeling van een werkdag, met die nuance dat een groot deel van de piekuurtreinen niet rijden. Reizigers krijgen ook hier de raad om de routeplanner op de NMBS-website te raadplegen, of de app of de sociale mediakanalen. Ook het stationspersoneel kan de reizigers informeren.

Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB ten slotte spreken ze van een “licht aangepaste dienst”, wat neerkomt op dezelfde regeling als voor de kerst- en de paasvakantie, maar een uitgebreider aanbod dan in de zomervakantie. Ook hier dus best eens checken op de website van de MIVB om te zien welke bussen, trams en metro’s wel of niet uitrijden.

Donderdag is een feestdag en dus worden er geen post en pakjes bedeeld op die dag, meldt B-post, maar vrijdag is een gewone werkdag bij de post: brieven en pakjes worden besteld en de postkantoren zijn open.

Om te weten of de administratie van uw stad of gemeente open is surft u best naar de website. “Volgende vrijdag is zeker niet overal een brugdag,” klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, “sommige gemeentelijke administraties zullen open zijn, andere niet, en soms kan zelfs de ene dienst wel open zijn en een andere zal de brug maken”.

Bij een rondvraag blijkt dat de stadsdiensten van Leuven de brug maken en de stadsadministratie er dus dicht blijft op vrijdag, maar in Antwerpen valt te horen dat de loketdiensten wel zullen open zijn op vrijdag, maar dat de andere stadsdiensten de brug zullen maken.

De grootwarenhuizen zullen donderdag dicht blijven omwille van de wettelijke feestdag, maar vrijdag kunnen klanten er weer op de normale openingstijden terecht voor hun weekendinkopen.

bron: Belga