Verkiezingen Tunesië – Derde van stemgerechtigden daagde op

Verkiezingen Tunesië - Derde van stemgerechtigden daagde op
Verkiezingen Tunesië - Derde van stemgerechtigden daagde op

De opkomst van de lokale verkiezingen in Tunesië bedraagt 33,7 procent. Dat heeft de onafhankelijke kiescommissie ISIE zondagavond bekendgemaakt. In het Noord-Afrikaanse land werd de eerste lokale stembusgang na de revolutie van 2011 gehouden. Volgens de ISIE brachten 1.797.154 mensen zondag hun stem uit. Rond de 5,4 miljoen van de ongeveer 11,4 miljoen Tunesiërs waren voor de verkiezingen geregistreerd.
Officiële resultaten van de stembusgang zijn er nog niet; die worden pas in de komende dagen verwacht. Volgens een Tunesisch peilingbureau zou de islamitische partij Ennadha het iets beter doen dan de grootste partij van het land Nidaa Tounes, uit wier rangen zowel president Beji Caid Essebsi als premier Youssef Chahed komen. Naast de twee belangrijkste partijen, kwamen lokaal ook veel onafhankelijke lijsten op.
Ennahdha zou onder meer Tunis binnenhalen. De kandidaat van de partij, de 53-jarige apothekeres Souad Abderrahim, zou daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad kunnen worden.
Zondag werden 60.000 agenten en militairen ingezet om de verkiezingen vlot te laten verlopen. In Tunesië is de noodtoestand van kracht sinds het land in 2015 getroffen werd door een reeks jihadistische aanslagen.

Bron: Belga