Hezbollah en bondgenoten worden grootste blok in Libanees parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het blok rond de sjiitische Hezbollah lijkt bij de parlementsverkiezingen in Libanon de grootste fractie te worden. Bij de eerste parlementsverkiezingen in bijna tien jaar zijn de Hezbollah en haar alliantiepartners op weg om samen meer dan de helft van de zetels te veroveren. Dat blijkt uit de eerste - nog niet officiële - resultaten. De officiële resultaten van de verkiezingen worden pas vanavond verwacht. Maar uit de gegevens die nu al zijn bekendgemaakt, komt naar voren dat de Hezbollah of haar partners het laken naar zich toe hebben kunnen trekken in de meeste plaatsen waar ze een kandidaat hebben afgevaardigd. Hezbollah is voor de verkiezingen een samenwerking aangegaan met onder meer de sjiitische Amal Beweging van parlementsvoorzitter Nabih Berri en de christelijke Vrije Patriottische Beweging van president Michel Aoun.

Maar ook de christelijke Libanese Strijdkrachten, een uitgesproken tegenstander van Hezbollah, kan tot de winnaars van de verkiezingen worden gerekend. De partij zal haar aantal zetels zowat verdubbelen, om rond de vijftien zitjes uit te komen. De Libanese Saad Hariri heeft vandaag aangekondigd dat zijn Toekomst Beweging wellicht zal terugvallen van 33 naar 21 zetels.

Libanon had gisteren voor het eerst in bijna tien jaar parlementsverkiezingen gehouden. Het waren de eerste verkiezingen onder een nieuwe kieswet die streeft naar een betere vertegenwoordiging van de verschillende etnisch-religieuze groepen. Waarnemers hadden er op voorhand al op gewezen dat die wijziging in het voordeel van Hezbollah zou kunnen uitdraaien.

De zege van de door Iran ondersteunde Hezbollah dreigt in elk geval bijkomende spanningen te veroorzaken in de regio. De invloed van de Hezbollah heeft in het verleden al geleid tot ruzies met Saoedi-Arabië, dat de rol van zijn aartsvijand Iran zo veel mogelijk wil beperken.

Volgens de Libanese grondwet moeten de soennieten de premier leveren, de sjiieten de parlementsvoorzitter en de christelijke maronieten de president. Door die verdeling is de kans reëel dat Hariri, die goede relaties onderhoudt met Riyad, toch premier blijft.

Bron: Belga