Vlaanderen trekt steun voor UNRWA op tot klein miljoen

Vlaanderen trekt steun voor UNRWA op tot klein miljoen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft vandaag in Jeruzalem aangekondigd de steun aan de UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties voor Hulp en Werken voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten, op te trekken. Vlaanderen trekt de komende vier jaar 979.000 euro uit, waarvan reeds 500.000 euro dit jaar om de budgettaire noden van UNRWA te verlichten sinds de VS een groot deel van haar steun heeft ingetrokken. Bourgeois is van zaterdag tot en met maandag op missie in Palestina en Isreël naar aanleiding van het Vlaams-Palestijnse ‘Uncer Construction Festival’ dat momenteel in Ramallah plaatsvindt.
Vlaanderen steunde UNRWA in het verleden met jaarlijks 150.000 euro. In het nieuwe programma, dat over vier jaar loopt en zondag werd ondertekend, blijft dat bedrag behouden, maar komt er voor 2018 uitzonderlijk een bedrag van 500.000 euro.

Françoise Vanni, directeur externe relaties van de UNRWA, zei erg verheugd te zijn over te steun uit Vlaanderen de voorbije jaren en met de extra inspanning van dit jaar. Ze wees op de moeilijke omstandigheden waarin de organisatie de jongste tijd moet werken door het conflict in Syrië en de spanningen in Palestina.

Geert Bourgeois wees erop dat het werk van UNRWA van vitaal belang is voor de veiligheid en ontwikkeling van de regio. “Het Vlaams partnerschap met UNWRA is dan ook in de eerste plaats een bijdrage aan de vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten”, zei hij.

bron: Belga