Rekruten van de Pauselijke Zwitserse Garde leggen de eed af in het Vaticaan

Rekruten van de Pauselijke Zwitserse Garde leggen de eed af in het Vaticaan

De pauselijke Zwitserse Garde, vaak het kleinste leger ter wereld genoemd, is met 32 nieuwe rekruten versterkt. De nieuwelingen legden zondagnamiddag in het Vaticaan tijdens een feestelijke plechtigheid de eed af op de vlag van de garde. De hellebaardiers moeten bereid zijn hun leven te geven voor de kerkvorst. Doel van het Vaticaan is het aantal gardisten uit te breiden tot 135, maar dat aantal is nog niet bereikt. Paus Franciscus had bij een audiëntie vrijdag zowel lovende als vermanende woorden tot zijn persoonlijke lijfwachten gericht: “Ik ben onder de indruk van de discipline, de geestelijke bezieling, de discretie, maar ook de serene beroepsernst waarmee jullie elke dag jullie taken vervullen”, zei de 81-jarige kerkvorst.
De hellebaardiers zouden naar verluidt nieuwe helmen krijgen, die met 3D-printers werden geproduceerd. In vergelijking met het oude, uit metaal vervaardigde model, zou het nieuwe lichter zijn en met 880 euro per stuk ook de helft goedkoper zijn. De met struisvogelveren getooide helmen dragen het wapen van paus Julius II, die het korps in 1506 stichtte. De nieuwe rekruten hebben dit soort nieuwe helmen echter nog niet gekregen.
De eedaflegging van nieuwe rekruten vindt traditioneel op 6 mei plaats. Op die dag in 1527 vonden 147 Zwitserse gardisten de dood toen ze paus Clemens VII tijdens de plundering van Rome beschermden. Het militaire korps neemt enkel ongehuwde mannen met het Zwitsers staatsburgerschap tussen de 19 en 30 jaar in dienst. Ze moeten praktiserende katholieken zijn en minimum 1,74 meter groot zijn. Pas na twee dienstjaren mogen rekruten ten vroegste het korps verlaten.

bron: Belga