“Noord-Korea zocht toenadering tot Verenigde Staten zonder druk van Washington”

Noord-Korea zocht toenadering tot Verenigde Staten zonder druk van Washington
Noord-Korea zocht toenadering tot Verenigde Staten zonder druk van Washington

Noord-Korea heeft toenadering gezocht tot de Verenigde Staten zonder dat het land gezwicht is voor druk vanuit Washington. Dat heeft het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd. Pyongyang waarschuwt de VS ook dat het niet te veel provocatie moet uitlokken. De spanningen tussen de VS en Noord-Korea lijken opnieuw toe te nemen, enkele weken voor de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beide wereldleiders kondigden eerder aan dat ze “eind mei of begin juni” willen samenkomen. Maar een exacte datum of plaats liggen nog niet vast.

“Beweren dat de komst van Pyonyang aan de onderhandelingstafel een teken van zwakte is, is niet erg gunstig voor de dialoog”, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Noord-Korea vandaag. Hij beschuldigde Washington van “opzettelijk provoceren van Pyongyang”.

Trump zei eind april dat zijn standvastigheid tegenover Noord-Korea er toe bijgedragen heeft dat de situatie op het Koreaans schiereiland gedeblokkeerd is. Tijdens het overleg, dat al bij voorbaat als historisch wordt omschreven, moet werk worden gemaakt van een duurzame afname van de spanningen op het Koreaanse schiereiland. Ook de afbouw van nucleaire dreiging wordt bekeken. Trump had de voorbije weken al duidelijk gemaakt dat hij Kim bij voorkeur in Panmunjon zou treffen, op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Ook Mongolië en Singapore worden als mogelijke ontmoetingsplaatsen genoemd.

Bron: Belga